Fristelser på havet

GO UP

Med Hurtigruten til Svalbard

Publisert 08.07.19

Jeg tok med barnebarn og mann på Hurtigruten til Svalbard denne sommeren!

cruisereiser, cruise, nordmannsreiser,

Å oppleve Hurtigrutens eldste og nyeste skip på en og samme reise er en unik opplevelse. Sjarmerende 63 år gamle Nordstjernen har vist oss fantastiske Svalbard og på hjemveien var vi så heldige å få møte Roald Amundsen i Tromsø. Nordstjernes dieselmaskiner mot det nye hybridskipet Roald Amundsen med både elektromotor og nye dieselmotorer er to motpoler.cruisereiser, cruise, nordmannsreiser,

 

Nordstjernen er en stjerne. Vel er hun gammel, men hun rommer mye varme, og er et skip hvor man møtes på tvers av generasjoner med en stab som er personlige og alltid imøtekommende. Et team av ekspedisjonsledere fra mange nasjoner er ombord og som er  lidenskapelig opptatt av Svalbard. Jeg har lært at det har liten betydning om vi går i land et annet sted enn programmet sier. Hvert landingssted gir opplevelser uansett. Et åpent sinn er viktig for å få en god opplevelse. Vi har våknet til flotte isbreer i strålende sol og nytt vår te på dekk mens isbreen kalver rett foran oss. Vi har ikke opplevd et veldig dyreliv, men sett noen sel, tre hvalross, svalbardrein og to isbjørner. Vi har sett fuglefjell med Krykkje og Svalbard terne og lært at det ikke er rovfugl her.

cruisereiser, cruise, nordmannsreiser,

Vi har opplevd fascinerende Barentsburg hvor nytt og gammelt er om hverandre og hvor vår lokale guide, Linda, hadde et smil og gode historier på lur som viste oss et sted med et levende gruvesamfunn og hvor innbyggerne stilte med et flott folkloreshow. I Magdalenafjorden fikk vi sett en av mange flotte isbreer. Ved Amsterdamøya møtte isen oss og vi seilte sørover igjen til Krossfjorden og Kongsfjorden med mektige fjell og isbreer. Ny Ålesund hilste oss velkommen i sol med kraftig vind. Gamle hus, et overraskende nytt forskningsanlegg og polarhistorie på et flott museum.  Det er mye å lære om iver etter store fortjenester som har kostet flere nasjoner og investorer enorme summer, og mange menneskeliv.

cruisereiser, cruise, nordmannsreiser,

Ombord har vi hele tiden hatt program med morgenmøter, foredrag og så to ilandstigninger daglig. De medbrakte ribbåtene tok oss raskt og greit i land og vi besøkte fangsthytter og fikk fine turer langs strender og fjell formet av isbreene. Vi har fått hyggelige bekjentskap ombord både med nordmenn, svensker og dansker hvor alle tok del i nesten alle aktiviteter, fra yngstemann til eldstemann.

cruisereiser, cruise, nordmannsreiser,

Så gikk ferden videre til Tromsø hvor Roald Amundsen seilte inn på elektromotorer i strålende sol. For et skip! Nå skal hun ta verden med storm som verdens første hybride ekspedisjonsskip. Hun går foran med et mål om bærekraftig turisme i polare strøk. På ferden mellom polene står Nordvest-passasjen, Alaska og Sør—Amerika på programmet.

cruisereiser, cruise, nordmannsreiser,

Som noen av de første ombord kan vi bare si ett om skipet: Lekkert! Her er du på cruise selv om alt ombord dreier seg om ekspedisjoner. I ekspedisjonsrommet får man instruksjoner og kan gå rett ombord i ribbene som benyttes. Det er teknologi som en kan ta av seg hatten for. I atriumet, hvor man kommer inn, er det en vegg over fire dekk med filmer og bilder av forskjellige nydelige steder. På dekk 10 Explorer lounge, en avdeling for oppdagelser og foredrag med imponerende mikroskop, litteratur og utstillinger. Stilrent interiør gir et sobert inntrykk og lugarene er innbydende. Å sammenligne Roald Amundsen og Nordstjernen er umulig. Den intime atmosfæren på Nordstjernen vil man ikke finne på Amundsen som tar ca 500 gjester, men så er seilingene lenger og i så måte vil man jo bli kjent med andre ombord uansett. Det er sikkert at det blir to forskjellige opplevelser – begge er unike og fantastiske.

cruisereiser, cruise, nordmannsreiser,

Les mer om Hurtigruten

Ønsker du en tur med Hurtigruten til Svalbard? Cruisereiser hjelper deg

 

 

 

 

 

 

© 2020 Nordmanns-Reiser AS

Designet og utviklet av HCL Nordic