GO UP

Generelle bestemmelser for Cruisereiser

Her finner du de generelle bestemmelser for Cruisereiser.
Cruisereiser er en del av Amerikaspesialisten Nordmanns-Reiser. Vi er medlem av Reisegarantifondet. Reisegaranti er stillet i henhold til reglene i pakkereiseloven §11-1 tredje ledd.
Reisegarantifondet kan kontaktes på telefon 51 85 99 40.

Se generelle bestemmelser

For gruppereiser gjelder andre vilkår. Kontakt oss.

Vi tar forbehold om prisendringer.

Se dine rettigheter som flypassasjer hos Forbrukerrådet.

Generell informasjon om cruise

Når man skal på cruise er det mange spørsmål som melder seg og her er noen råd som vi vil gi våre passasjerer. En del kan variere avhengig av skip man reiser med.
NB! Uansett hvor du reiser fra må du ha med deg pass – også på cruise fra OSLO. På alle cruise i Europa hvor ingen havner er utenfor Europa vil prisene om bord bli tillagt moms som er maksimum 25%.  VIKTIG FOR ALLE CRUISE: Sjekk visum og passbestemmelser. Mange steder kreves det at passet er gyldig 6 mnd. etter hjemreise. Ta også med papirkopi på ESTA søknad når du reiser fra USA.Flere cruiseselskaper krever det ved innsjekking.

Vil du vite mer om havnene? Se www.whatsinport.com

Fly og transport (ved ankomst) til/fra utreisested

Husk at du er dekket gjennom pakkereiseloven om du har bestilt fly, hotell og cruise samlet hos oss.
Reiser du direkte til skipet uten overnatting eller med en eller to netter før cruiset, varierer det om transporten er bestilt på forhånd eller ikke. Sjekk derfor dette før avreise slik at det ikke er en overraskelse. Vi kan bestille transport til cruiseskipet om ønskelig. Er man flere som reiser sammen lønner det seg ofte å ta drosje til havnen i stedet for at vi skal forhåndsbestille transport. I USA bestilles ofte flyplasshotell som da har transport til/fra flyplassen. På flyplassen er det telefoner ved bagasjeutleveringen hvor man kan ringe for å bli hentet til hotellet.

REGISTRERING AV PERSONALIA FØR DU REISER

P.g.a. internasjonale bestemmelser må alle som reiser på cruise med våre samarbeidspartnere på forhånd sjekke inn på cruiserederiets internettsider.  Gjør dette senest 14 dager før du skal reise om mulig. Om du ikke har internett eller trenger hjelp, hjelper vi deg med dette mot et gebyr på 200 pr person.  Enkelte rederier tilbyr online check-in på norsk så det skal være enkelt å registrere seg for våre norske passasjerer.   

Følgende instruksjoner gjelder:

Der hvor dine opplysninger ikke allerede er registrert (det vil du se på dokumentene) gjelder følgende: Gå inn på https://www.cruisereiser.no/kontakt-cruisereiser/registreringsskjema/
og velg det rederiet du skal reise med.  På noen rederier får man også beskjed om å angi hvilken type kredittkort man ønsker å betale med om bord. Det er for å lette innsjekkingen og du får ferdig ”sjekket inn”. Velger du i utgangspunktet cash her kan du likevel sjekke inn på kaia og endre til kredittkort som betalingsmiddel. Du vil på enkelte rederier få mulighet til å skrive ut din fullstendige innsjekking. Ved fremvisning av dette på kaia går det raskere å komme om bord.

VIKTIG FOR REISE TIL USA og CANADA

Alle må ha elektronisk lesbart pass og alle som ikke har visum må registrere seg på internett sidene til ESTA  i USA og eTA i Canada som du finner på www.cruisereiser.no.
Registreringen er gyldig i to år. Om vi skal hjelpe med registreringen tar vi et gebyr på 1000,- pr person for dette.

SVÆRT VIKTIG FOR DEG MED BARN

Foreldre som reiser med barn under 18 år med ulikt etternavn ha med seg fødselsattest på engelsk (bestilles fra folkeregisteret) som beviser forelderskapet. Barn under 18 år som reiser uten foreldre (f.eks med venner eller besteforeldre) ha med seg Notorized letter (skjema) signert av mor eller far SAMT en kopi av fødselsattest på engelsk. Fosterbarn som reiser med fosterforeldre/verge ha med seg gyldig dokumentasjon på engelsk, fra sosialkontoret, som bekrefter at de som reiser med barnet er barnets foresatte. Vennligst ta kontakt med oss snarest om noe av det ovennevnte er tilfelle!

INNSJEKKING

Ved innsjekking på kaia kan det ofte være lange køer. Vær oppmerksom på dette og beregn god tid. For at alt skal gå fortere må alle passe på å ha fylt ut alle papirer på forhånd. Ta med pass og en kopi av din online registrering.  Ved innsjekking får alle passasjerer utlevert sitt eget ”kredittkort” (Sea Pass). Dette er eneste betalingsmiddel om bord og er også nøkkel og ID kort. Man kan gjøre opp siste dag med kredittkort, reisesjekker eller kontant. Om du gjør opp kontant får du en kredittsperre. Det blir tatt bilde av alle passasjerer ved ombordstigning. Etter besøk i land registreres ditt ID-kort, og bilde kommer da opp på skjermen til kontrollpersonalet.

HELSE OG GRAVIDITET

Gravide kan ikke være over 24. uke i svangerskapet i løpet av cruiset og under 24 uker må man må ha med en legeattest fra sin lege på engelsk som beskriver helsetilstand og antatt termindato.

UTFLUKTER, spesialrestauranter og enkelte show:

På mange rederier kan du bestille utflukter og spesial restauranter  på forhånd på rederiets webside ved bruk av kredittkort, men de fleste gjør det ombord. Ønsker du å bestille utflukter og ønsker hjelp fra oss til å gjøre dette er det mulig, men det er tidkrevende og vi må derfor ta et gebyr på kr 100 for denne tjenesten.  Har du bestilt et programført cruise med utflukter inkludert vil det ikke være noe gebyr. Skal du reise med bl.a. Oasis, Allure of the Seas, Harmony of the Seas eller Symphany of the Seas bør du bestille enkelte show på forhånd for å være sikret plass! På flere show på forskjellige rederier må man betale covercharge. 

BAGASJE OG BAGASJELAPPER

Dere får bagasjelapper på kaia – de utstedes som regel ikke i Norge, men det er ikke noe problem.
Det er selvsagt noe begrenset plass på lugarene. Er man mange på en lugar kan man be om at kofferter blir plassert på et oppbevaringsrom når de er pakket ut.  Bagasjen blir tatt om bord av rederiet og det kan ta flere timer før den kommer til lugaren. Ha derfor med nødvendige ting i håndbagasjen, gjerne også badetøy. Pass må man ikke sjekke inn i bagasjen! Om du skulle være så uheldig å miste bagasjen før cruiset så må du påse at du fyller ut papirer med en gang på flyplassen. Du får da en såkalt ”PIR rapport”. Spør alltid flyselskapet om hvor mye de umiddelbart dekker og sørg for å få oppgjør i form av en sjekk el.l så fort som mulig. Om bagasjen ikke er kommet før cruiset, kontakt resepsjonen på skipet og de vil hjelpe deg å etterlyse bagasjen. De tilbyr også T-skjorte og toalettsaker som ”førstehjelp”. Man kan sjekke inn to kofferter pr person. NB! For flyreisen gjelder egne bagasje regler. Se reiserute.

KLÆR

Cruise er etter hvert blitt mer avslappet og ikke så pyntet som før. Likevel beholdes tradisjonen med gallakvelder om bord på de fleste rederiene, men ikke alle (NCL har bl.a. ikke det). Damene kan derfor gjerne ta med seg lang kjole og mennene smoking om de ønsker det. Det er ikke nødvendig – pent antrekk eller bukse og jakke holder.  På et ukescruise er det som regel 1 gallakveld, på et lengre cruise gjerne 2 eller fler. Det er ikke galla på Azamara Club cruises. Ellers om bord er det godt å ha behagelige bomullsklær og shorts. Til måltider kan man ha enkle og pene klær. Det er ofte kaldt inne p.g.a. aircondition, så det er lurt å ha en jakke eller et sjal for damene. I buffetrestaurantene er det som regel ikke tillatt å gå med bar overkropp og ermløste T-skjorter og man må ha sandaler/sko inne. Gode spasersko er viktig å ha i land. Reiser man i kjøligere strøk er det viktig med varme klær, da anbefales en vindjakke og genser.

TIPS/DRIKKEPENGER

De forskjellige rederiene har forskjellig politikk vedrørende dette og det forandrer seg ofte fra år til år.  På all drikke som kjøpes om bord kommer tips uansett i tillegg til prisene som er oppført. Ofte trekkes tipsen i dollar, men i Europa kan det også forekomme at det trekkes i Euro.  Barn har også på enkelte rederier noe lavere tips Følgende gjelder for 2019-2020 men kan endres: 

NCL, Norwegian Cruiseline: Med premium all inclusive er tips inkludert. På Free at Sea konseptet har vi spesifisert om tips er inkludert eller ikke da man kan velge dette.

RCCL, Royal Caribbean: På alle våre programførte reiser er tips inkludert og man trenger derfor ikke betale noe ekstra.   Du kan, ved bestilling, velge å ikke ha dette forhåndsbetalt. 

Celebrity Cruises: På alle våre programførte reiser er tips inkludert og man trenger derfor ikke betale noe ekstra. Du kan, ved bestilling, velge å ikke ha dette forhåndsbetalt. Den forhåndsbetalte tipsen går automatisk.

Azamara Club Cruises: Tips er inkludert. 

Princess Cruises: Tips er ikke inkludert og man blir på slutten av cruiset belastet med ca $14,50 – $16.50  pr. person pr dag avhengig av lugarkategori.

Carnival Cruises:  Tips er ikke inkludert. Standard lugarer: $13.99 per person pr dag, suiter $15.99,- 

MSC Cruises: Tips er ikke inkludert men er obligatorisk. Det kan betales på forhånd eller automatisk om bord på ditt kredittkort. Tips er 12.5 USD eller 10 euro. Barn betaler 50%.– App som er super å ha er mscforme. 

Costa: Tips er ikke inkludert – det vanlige er ca $13 pr. dag pr. person. 

Regent Seven Seas: Tips er inkludert i tillegg til utflukter. 

Holland America Line: Tips er ikke inkludert i prisen og må betales om bord, ca $15 pr dag. 

Silversea: Tips er inkludert. 

Ama Waterways: Tips er ikke inkludert og ca Euro 15 pr dag beregnes til tips. 

Croisi elvecruise: Tips er ikke inkludert.

BARN OM BORD

På de fleste cruiseskip må barna være over 6 mnd, gamle, men på enkelte lengre cruise eller cruise med 3 dager sjødager eller mer i strekk er minimumalder 1 år. For alle selskaper gjelder det at barn som bruker bleier ikke har tilgang til svømmebasseng eller boblebad, men noen har plaskebasseng.
Det er svært gode barneprogram om bord men det varierer avhengig av skip/rederi. Sørg for å delta på orienteringene om programmene første dag. Det vil være en hjelp til et vellykket cruise! Barna kan også få sitt eget ”kredittkort” som knyttes opp mot foreldrenes om man ønsker det.

Et annet tips er at på flere skip tilbys ”bruskort” som kan kjøpes for hele cruiset til fast pris. Man kan da drikke så mye brus man vil i løpet av cruiset. Det kjøpes i spesielle barer/restauranter og letter foreldrenes oppgaver om bord.

I alle lugarer må det være en person over 21 år. Barn under 18 får ikke kjøpt alkohol. Barn mellom 18 og 21 kan få kjøpe vin/øl om foreldrene skriver under et godkjenningsskjema ved innsjekking men ikke på cruise fra USA. Foreldrene må reise sammen med barna. Dette kan variere fra skip til skip.

INFORMASJON OMBORD

Daglig utgis det program om hva som foregår. Det er viktig å lese, her er hele dagens aktiviteter samt åpningstider i restauranter, informasjon om havner med mer. 

CASINO

Casino er det på de fleste cruiseskip, men ikke på cruise fra Hawaii (forbudt ved lov på Hawaii) og enkelte andre skip. Det er 18-års grense i casinoene.

INTERNETT og MOBILTELEFON

På skipene er det internettkafè og flere har internett tilgang over alt. Det er relativt kostbart å benytte, men er brukervennlig og gir muligheter for kontakt med de hjemme. Sjekk prisene når du kommer om bord. Mobildekningen kan en del steder være dårlig og i de tilfeller det er dekning kan det være svært kostbart både å ringe og motta samtaler – spesielt når skipet er til sjøs.

VALUTA
Når du skal gjøre opp regningen på skipet, lønner det seg å bruke bankens valuta og ikke skipets valuta.

CEA110221

© 2022 Nordmanns-Reiser AS

Designet og utviklet av HCL Nordic